Surfanje, za razliku od sličnih sportova poput snowboarda, windsurfa, kitesurfa i drugih, ne zahtijeva puno skupe opreme. U osnovi vam treba samo surf daska i kupaće hlačice, odnosno ako niste u tropskim krajevima, wetsuit (ilitiga odijelo). 

U nastavku ćemo predstaviti osnovne pojmove surf opreme i njihovo korištenje, a uskoro ćemo objaviti detaljnije vodiče za različite vrste dasaka, surf odijela i ostalih dijelova opreme.


Surf daska

Surf daske dolaze u raznim oblicima i veličinama. Od početničkih velikih spužvastih dasaka, preko kratkih i okretnih dasaka za napredno surfanje, do opet velikih dasaka za najveće valove.

Veće daske su plovnije, što znači da je na njima lakše postići veću brzinu i uloviti val, ali su zato puno tromije od manjih dasaka. 

Prve surf daske su bile napravljene od drva, a danas se rade od poliuretanske ili polistirenske pjene, prekrivene poliesterskom ili epoksidnom smolom. Ovaj način konstrukcije dasaka neusporedivo lakših od drvenih je 1950-ih godina revolucionarizirao surfanje.

Iako najveći proizvođači surf dasaka koriste automatizirane procese, puno surf dasaka je i danas ručno izrađeno.


Perajice

Perajice, odnosno fins, se nalaze na stražnjem dijelu daske, daju joj stabilnost i omogućuju držanje smjera na valu.

Daske najčešće imaju tri perajice (thruster), ali neke vrste dasaka imaju i jednu (single fin), dvije (twin) ili četiri perajice (quad).

Što je veća ukupna površina perajica, to je daska stabilnija i lakša za kontroliranje, ali i sporija. Broj, oblik i točna pozicija perajica jako utječu na ponašanje daske na valu i zato postoji nebrojeno puno kombinacija perajica i surf dasaka za različite uvjete i načine vožnje.


Leash

A photo posted by O C T O P U S (@octopusisreal) on

Leash je jednostavno rečeno "uže" koje je na jednom kraju pričvršćeno za surf dasku, a drugi kraj se veže oko vaše stražnje noge. Leash ne smije biti elastičan i mora biti duži od same daske.

Primarna funkcija leasha je da zadrži dasku da ne otpluta nakon pada i da tako ne ostanete bez daske i nađete se u potencijalno opasnoj situaciji.

A na najvećim valovima, leash može imati i dodatnu svrhu jer nakon pada čovjek uvijek tone, ali daska ne. I zato će preko leasha uvijek potezati surfera prema površini, što u takvim ekstremnim slučajevima može biti presudno za izronjavanje na površinu na vrijeme.


Vosak

Vosak se nanosi na površinu daske kako bi daska imala dovoljno gripa, odnosno kako se ne bi klizali po njoj. Voskovi dolaze u nekoliko vrsta, odnosno mekoća, ovisno o temperaturi mora.

Uz vosak je poželjno imati i češljić za vosak s kojim možete sastrugati stari vosak sa daske. Vosak je ujedno u surfanju jedini "potrošni" materijal. Svu ostalu opremu možete praktički koristiti dok ju ne prerastete ili uništite.


Tailpad

Tailpad ili samo pad je spužvasta "naljepnica" koja se lijepi na kraj daske, na mjesto gdje stoji zadnja noga kada ste na dasci. Poput voska služi za grip i stabilnost na dasci, pogotovo za duckdive (zaranjanje ispod vala) sa manjim daskama.

Iz tog razloga se na velikim daskama tailpad niti ne koristi, već se cijela površina daske maže voskom.


Boardshorts   

A photo posted by hurley (@hurley) on

Boardshortsi ili hlačice za kupanje su danas sveprisutne u svijetu i modni izričaj, ali originalno su izmišljene zbog konkretnih potreba surfera.

Ne samo da su trebale biti puno izdržljivije od običnih kupaćih gaćica, nego je i njihova dužina uvjetovana surfanjem. Prilikom sjedenja na dasci vosak koji se nalazi na gornjem dijelu daske može grebati bedra i noge surfera i tako izazvati čupanje dlačica, osip, čak i rane. 

Boardshortsi pokrivaju i štite to cijelo područje i zato su obavezna oprema za surfanje, pogotovo za muškarce (koji imaju više dlaka na nogama), iako ih koristi i velik broj surferica.


Rash guard   

A photo posted by Rip Curl (@ripcurl_europe) on

Rash guard ima istu svrhu kao i hlačice, a to je da zaštiti vašu kožu od iritacija i sunca.

Ukoliko nemate rash guard možete obući i običnu majicu kratkih rukava koja će također poslužiti svrsi. Preporučljivo je da ta majica bude uža, jer ukoliko je široka vrlo ćete teško u njoj plivati jednom kada se natopi vodom.


Wetsuit  

A photo posted by Finisterre (@finisterreuk) on

Wetsuits, odnosno odijela za surfanje su omogućila surfanje u uvjetima kakvi su ranije bili nezamislivi. Ovisno o temperaturi mora, ona mogu biti različitih debljina, dužina rukava i s dodatnom kapuljačom ili bez. 

A za posebno niske temperature su potrebne i rukavice i šlapice / neoprenske čizmice za noge. Standardna debljina odijela za "proljetne" temperature je 3/2mm (3 milimetra na tijelu, 2mm na rukama i nogama), a za zimske uvjete 5/4mm.