Može li se surfati u Hrvatskoj? Da.

Može li biti dobro? Da.

Koliko dobro? Vjerojatno i bolje nego što misliš.

Koliko često? Barem 20-30 dana godišnje.

Kada? Svaki put kada jako puše. Najbolje jugo - najčešće u jesen i zimu. Ali može se surfati i na zapadnjak, pa i buru.

Gdje? Na jugu Istre i na vanjskim stranama Lošinja, Dugog Otoka, a vjerojatno i drugih otoka.

Je li hladno? U jesen je more ugodnih 18-20 stupnjeva pa je dovoljno i tanko (3/2mm) odijelo i šlapice (zbog kamenitog dna).

A po zimi? Od početka prosinca preporučamo deblje odijelo, kapuljaču, rukavice i deblje šlapice. Nije se zabavno smrzavati u moru.

Je li dobro za učenje? Ne baš, jer uvjeti su daleko od idealnih za početnike. Nema pješčanih plaža ni organiziranih škola, a niti početničke opreme za iznajmiti. Uvjeti su često prilično zahtjevni i možda će početnika prije obeshrabriti nego zaljubiti u surfanje. Ali neki jesu počeli surfati u Hrvatskoj i s puno želje se sve može!

Ok, ne zvuči loše. Kako to točno izgleda?


Medulin:

Medulin je najpopularniji spot u Hrvatskoj, otkrili su ga slovenski surferi još pred desetak godina i otad je prvi i najsigurniji izbor za surfanje u Hrvatskoj. Spot se nalazi na kraju kampa Kažela (pristup ili kroz kamp - dok kamp radi, ili oko kampa uz malo off-roada).

A photo posted by Luka Podlogar (@lukapodlogar) on

Spot radi na jugo i sve preko 1m na karti valova na DHMZ (valovi iz smjera juga) je dovoljno za surfanje. Najbolji su uvjeti kada vjetar prestaje padati, a valovi se još lome nekoliko sati. Dok jugo puše preko 40-50 kmh je gotovo nemoguće ispedlati i surfati, iako ima i zaklonjenijih peakova. Pristup spotu je preko stijena pa preporučamo šlapice.

A photo posted by Andrej Gudac (@andrejgudac) on

Kada su uvjeti dobri, nije rijetko da se skupi i po 30 surfera u moru, ali se valovi lome na nekoliko peakova pa gužve nisu toliki problem.

A ponekad, ponekad se može desiti i ovo:

A post shared by Katja Pokorn (@katjapokorn) on


Barbariga

Drugi popularan spot u Istri, nalazi se na zapadnoj obali blizu Fažane. Ovaj spot radi na jugozapadni i zapadni vjetar koji puše puno rjeđe nego jugo. Ali je spot zato prava poslastica, lijevi point break pored borove šumice. 

A post shared by Ivan Medic (@ivanmedic.surf) on


Kurile:

Ovaj spot se nalazi na otoku Lošinju, u blizini aerodroma. Kao i većina ostalih spotova radi na jugo, a u zadnjih nekoliko godina je okupio pravu malu zajednicu lokalnih surfera koji su ovdje počeli i ozbiljno nastavili surfati.


Baška

Ovo je zasad jedini spot na kojem se surfa na buru, a ne jugo. Generalno to znači i puno niže temperature zraka tijekom jeseni i zime, ali je zato veća šansa za surfanje u ljetnim mjesecima kada jugo nije toliko često.

A post shared by Taja Planinc (@tajaplaninc) on


Osim ovih postoji još puno spotova koji rade rijetko ili su na udaljenijim mjestima. Surfa se još u Dugoj Uvali, na plaži Saharun na Dugom otoku, ali i na još nekim manje istraženim mjestima u Istri...

A photo posted by @mihamahkovic on

A post shared by jakesurf ® (@jakesurf) on


A sve ovo je možda samo početak!

Jer ovo su najpoznatija i najpristupačnija mjesta, ali za one željne avanture i otkrivanja novih valova, postoje još kilometri i kilometri neistraženih obala, pogotovo na udaljenijim otocima i u Dalmaciji.