Od "otkrića" ovog otoka kao surf destinacije u 70-im godinama prošlog stoljeća, odlazak na Bali je postao san svih surfera. Nije teško shvatiti i zašto - na Baliju su neki od najboljih valova i najpouzdanijih uvjeta na svijetu, toplo i ugodno vrijeme tokom cijele godine, pristupačne cijene i lokalno stanovništvo koje je otvoreno prema surferima i surf kulturi.

Mnogi su san odlaska na Bali i ostvarili, pa ovaj otok više nije netaknut i "sirov" kao nekad, ali iako danas postoje mjesta na kojem Australci masovno dolaze na "maturalce", Bali i dalje ima sve ono što ga je učinilo posebnim. 

Sigurno postoji još mjesta sa sličnim valovima, sa možda i ljepšom prirodom i boljom infrastrukturom, ali ono što je specifično za Bali je njegova kultura. Iako je Indonezija najveća muslimanska zemlja na svijetu, vjera gotovo 90% Balinežana je Balineški Hinduizam - kombinacija hinduizma s utjecajima budizma i lokalnog animizma.

Teško je reći ako je to glavni razlog, ali balineška kultura se pokazala izrazito kompatibilnom sa surferskim načinom života pa je tako Bali postao "duhovno utočište" za velik broj surfera iz svih dijelova svijeta koji su se odlučili na Bali trajno preseliti, ili ga bar redovno "hodočastiti".


Kada ići

U bilo koje doba godine! Bali je gotovo na ekvatoru (samo 8° južnije) i zato ima praktički jednaku dnevnu temeraturu - oko 30° C - tokom cijele godine. Temperatura mora je također vrlo ujednačena, između 26 i 29° C pa nikada ne treba odijelo za surfanje.

Dani uvijek traju oko 12 sati pa na Baliju ne postoje godišnja doba na kakve smo navikli. No ipak se razlikuju dva "godišnja doba" - suha (dry) i kišna (wet) sezona. Suha sezona traje otprilike od travnja do kraja listopada, tada gotovo da i nema padalina, vlažnost zraka je puno manja i ugodnije se živi.

Zbog toga, a i zato jer je to zimski period u Australiji koja je za Bali glavno emitivno tržište, vrhunac sezone su upravo ti "ljetni" mjeseci i - iako su na južnoj hemisferi, Balinežani ovaj period nazivaju ljetom. Za surfanje je ovo također najbolji period jer pušu offshore vjetrovi na zapadnoj obali otoka, na kojoj se nalazi većina najboljih surf spotova.

Kišna sezona zato, od studenog do ožujka, ima druge prednosti. Manje turista i surfera (osim za Božić i Novu godinu koji su također "špica" sezone) znači i niže cijene smještaja te manje gužve na surf spotovima. 


Kako doći i kretati se

Put do Balija će iz Hrvatske potrajati 20 sati ili više, ovisno o broju letova i presjedanja. Cijene avio karata također jako ovise o presjedanjima, ali i datumima. Tko je fleksibilan s datumima i polazišnim aerodromima (npr. Zagreb, Venecija, Ljubljana) može pronaći letove i za 500-600€.

S jednim presjedanjem na Bali trenutno lete KLM preko Amsterdama, Emirates preko Dubaija i Qatar preko Dohe. Druga opcija je letiti za neki od gradova jugoistočne Azije - Singapur, Bangkok, Kuala Lumpur ili Jakarta - i zatim nekom od azijskih low-budget kompanija do Balija. Npr. Emirates i Qatar lete iz Venecije, a British i Qatar iz Zagreba za Singapur (svi s jednim presjedanjem), i takve letove se može pronaći čak i za ispod 500€.

Air Asia, Tiger, Jet su onda opcije za doći do Balija - i za ispod 100€. Jedini aerodrom na otoku je Denpasar (DPS), odnosno Ngurah Rai International Airport, ali se on ipak ne nalazi u glavnom gradu Denpasaru nego južnije, između Kute i poluotoka Bukit.

Za neovisno i brzo kretanje po Baliju nužan je skuter. Srećom, može ih se iznajmiti "u svakoj ulici" i to jeftino (od 20kn dnevno), a i benzin je 4-5kn/L. Za vožnju je potrebna Međunarodna vozačka dozvola (izdaje ju svaki Auto klub u Hrvatskoj), pa iako ju nije potrebno predočiti prilikom iznajmljivanja skutera, svakako preporučamo da ju imate kako bi izbjegli probleme s policijom.

Na Baliju se kao i u većini jugoistočne Azije vozi po lijevoj strani, ulice i smjerovi po otoku nisu najbolje označeni i promet je često kaotičan (bar za europske pojmove) tako da vožnja skutera nije za svakog - ali jedina pruža potpunu slobodu.

Za one koji se ne usude sjesti na skuter, alternativa su taksiji. U turističkim mjestima ih ima puno i nisu jako skupi, ali uobičajeno morate pripaziti na prevare (uvijek tražiti da uključe taksimetar). Uber je također dostupan i jeftin, ali lokalni taksisti su izuzetno neprijateljski nastrojeni prema Uberovim vozačima pa vas na nekim mjestima niti ne žele pokupiti.

Za veće udaljenosti i izlete je također dobra mogućnost najam auta s vozačem, s cijenom od 400-500kn za cijeli dan. Većina su noviji džipovi sa 7-8 mjesta, pa je za grupe to najbolja opcija jer se ne morate boriti s gužvama u prometu i neoznačenim cestama. 


Gdje boraviti

Za napredne surfere koji traže najbolje valove na Baliju i manje "turizma", poluotok Bukit je pravo mjesto. Ovdje se u krugu od 10-20 kilometara nalaze najpoznatiji spotovi i najljepše plaže Balija - Balangan, Dreamland, Padang Padang, Uluwatu i Nusa Dua. Vile direktno na spotu ili plaži su osjetno skuplje, ali već nekoliko ulica dalje se može pronaći jeftin smještaj u kućama, bungalovima ili surf hostelima.  

Na zapadnoj obali je nekada surferski "epicentar" bila Kuta, ali je u međuvremenu postala najpopularnije mjesto na otoku, s najviše hotela, barova i klubova - i dobila sve ono što ide s tim. Preveliku izgrađenost, gužve, ulične prevarante i ostale probleme ... Zatim se "sve pomaknulo" nekoliko kilometara sjevernije u Seminyak koji je ipak puno uredniji i ovdje se nalaze najljepši hoteli, restorani i klubovi. Koga zanima lijepa plaža i mogućnost surfanja (pogotovo za početnike) - ali i šoping i odlazak u klub - u Seminyaku će uživati.

Ipak, trenutno "najživlje" mjesto na surfere je još malo sjevernije uz obalu - Canggu (čita se čangù). Ovdje još uvijek ima rižinih polja, autohtonih warunga (indonezijski naziv za mali restoran), ali i dobrih valova. Smještaj u vilama i surf hostelima je pristupačan, prepuno je odličnih mjesta s indonezijskom i zapadnjačkom kuhinjom, a ima i barova za večernje izlaske. Trenutno je za surfere ovo "srce" Balija. 

Za one koji se žele "maknuti od svega" uvijek je opcija otići još sjevernije u Medewi, Balian ili neko još manje mjesto sa samo nekoliko kuća na plaži. Potpuni mir zato dolazi i s manjom infrastrukturom (supermarketi, restorani itd.), ali i manjim gužvama u moru.


Hrana, izlasci

Hrana na Baliju je fantastična. Zbog odlične ponude, niskih cijena, ali i relativno malo supermarketa, gotovo i nema smisla kuhati kod kuće. Ali zato je na svakom uglu warung ili restoran s lokalnom ili zapadnjačkom hranom. Lokalna hrana su nasi goreng (pržena riža, s povrćem i često piletinom), mie goreng (prženi rezanci na isti način), nasi campur (razne vrste mesa i povrća na podlozi od riže) i riblji specijaliteti od bijele ribe, lignji i kozica.

Hrana je za europske pojmove dosta začinjena, ali je zato ponuda europskih i meksičkih jela te burgera isto odlična. Također su popularne voćne salate i shakeovi od nama poznatih, ali i egzotičnih vrsta voća.

Za razliku od nekih drugih dijelova Indonezije, alkohol je moguće svugdje kupiti. Lokalno pivo Bintang je odlično i jeftino, ali su vina i jača pića zbog visokih poreza puno skuplja nego Europi (pri dolasku možete unijeti do 1L alkohola po glavi). Arak je jeftina, lokalna rakija od palminog stabla, ali zbog slučajeva trovanja metanolom, ne preporuča se konzumirati arak ako nije iz proverenog izvora.

Noćni život je na Baliju, barem na potezu od Kute do Canggua, odličan i bogat. Od beach barova i mjesta sa živom glazbom do vrhunskih clubbing mjesta - ali svakako je bolje izbjegavati one najkomercijalnije u Kuti. 


Surf spotovi

Za početnike su najbolje opcije neki od spotova na kilometarskoj Kuta plaži - Kuta, Seminyak ili Old Man's u Canggu. Ovdje ima najviše surf škola i surfa se isključivo na beach breakovima. Osim njih, Berawa, Echo Beach i Pererenan u Canggu su odlični breakovi za one s par tjedana surfanja u nogama, ali i naprednije. Svaki od tih spotova "radi" na drugačiju plimu, lome se i s malo swella i zato su uvjeti dobri svakog dana, gotovo bez iznimke.

Na Bukitu se zato, na potezu od 5km na zapadnoj obali, nalaze "biseri" koji su Bali učinili surferskim snom. Redom su to Balangan, Dreamland, Bingin, Impossibles, Padang Padang i na samom zapadnom rtu - Uluwatu. Nedaleko litica pod jednim od najznačajnijih hramova na otoku nalazi se danas jedan od najpoznatijih valova na svijetu - "otkriven" 1971. u kultnom surf dokumentarcu Morning of the Earth. Kvaliteta tih valova, ali i popularnost Balija, znače da tamo nećete nikada biti sami u moru. 

Pored ova dva mjesta, na Baliju se nalazi još nebrojeno kvalitetnih, ali i malo izdvojenijih spotova. Keramas na istočnoj obali, Nusa Dua na istoku Bukita, Green Ball na njegovom jugu ili Serangan na istoimenom otočiću koji je s Balijem povezan mostom. Ali osim dobro poznatih i "ucrtanih" spotova, tko se osjeća avanturistički i spreman je ići malo dalje, može pronaći još kvalitetnih, i praznih valova.

Flawless Bali

A photo posted by Ryan Robson (@robsonimages) on


Izleti

Plaže na Bukitu su najljepše na otoku i vrijedne posjeta i za one koji ne surfaju. I dok je Bukit dosta suh, čim se ode sjevernije od Canggua i Denpasara, vegetacija postaje tropska i bujna. Rijeke i vodopadi nisu rijetkost, a vjerojatno najljepši od njih je vodopad Tegenungan 25-30km (ali oko 1h vožnje) od Canggua, odnosno Kute.

Ubud je malo sjevernije i osim Canggua je drugi moderni centar na otoku. Odlični restorani, festivali kulture, vile i hoteli na rubu džungle privlače sve one kojima plaža i surfanje nisu na prvom mjestu. U centru grada se nalazi i popularni Monkey forest - hram i prirodni rezervat u kojem živi stotine majmuna.

Vodopad Tegenungan

Za Bali se kaže da je "otok tisuću hramova", no u stvarnosti ih možda ima i više od 20 tisuća i nalaze se gotovo u svakoj ulici. Najveći i najspektakularniji među njima su Tanah Lot, Uluwatu, Ulun Danu Beratan ("temple on the lake") i Besakih ("mother temple"). Ulaznice za sve hramove su jako jeftine - najčešće 10-ak kuna.

Ronjenje je također jedna od glavnih atrakcija Balija, a glavne regije su na samom sjeverozapadu (Gilmanuk i otok Menjagan), na istočnom dijelu otoka (Tulamben, Amed i Padang Bai) te otoci Nusa Lembongan i Nusa Penida pored južnog dijela Balija gdje je moguće ronjenje s divovskim mantama.

U blizini Balija se nalazi nekoliko otoka do kojih se može doći trajektima i brzim brodovima. Lombok, istočno od Balija, je sljedeći veliki otok u indonezijskom arhipelagu. Iako slične veličine i s gotovo isto kvalitetnim valovima kao Bali, Lombok je manje razvijen i česta je destinacija za "bijeg" s Balija na nekoliko dana. Neposredno uz Lombok se nalaze i Gili otočići - poznata party destinacija s predivnim plažama i bez motornog prometa.


Savjeti

Ovisno o avio kompaniji, nositi svoju surf dasku može biti skupo, ali je zato najam dasaka moguć na svim popularnijim plažama. Za one koji ostaju nekoliko tjedana je još bolja opcija kupovina nove ili polovne daske. Ponuda polovnih dasaka je ogromna i već za 100-tinjak eura se može kupiti daska u odličnom stanju. Nove daske su također osjetno jeftinije nego u Europi i za 250-300€ se može kupiti ili čak napraviti po narudžbi novu dasku.

Za državljane Europske Unije nije potrebna viza za Indoneziju za turističke posjete do 30 dana. Ako se leti preko Singapura ili Malezije viza također nije potrebna, ali za Tajland jest.

Valuta u Indoneziji je rupi (rupiah) s tečajem od cca 2000rp za 1kn. Sve cijene su zato izražene u tisućama rupija, a jednostavno ih je preračunati u kune samo mičući tisuće i dijeljenjem s 2 (npr. 20 tisuća rupija je cca 10kn). Zanimljivo je da je najveća novčanica od 100 tisuća rupija, odnosno samo 50-ak kuna, pa ćete sa sobom često imati u džepu svežnjeve milijuna rupija.

U pravilu se svugdje plaća isključivo rupijima, iako će za "dobar tečaj" često primiti i eure ili dolare. No mjenjačnica ima na svakom koraku i u pravilu je tečaj povoljan, iako zna varirati 5-10% ovisno o lokaciji (što bliže plaži to gore) ili satu (što kasnije u danu to gore). Prilikom mijenjanja novca obavezno pripazite i izbrojite novac jer prevare nisu rijetkost.

A photo posted by BALI (@explorebali) on

Nijedno cijepivo nije obavezno za Indoneziju i malarije nema na Baliju, ali svejedno treba biti oprezan s hranom i pićem. Zato se preporuča jesti pečeno i ljuto, pogotovo na ulici, a izbjegavati voće i povrće bez kore. Voda se pije isključivo kupovna, ali je vrlo jeftina. Pa ipak, čest je i poznat "Bali belly", poremećaj probave koji uzrokuje mučnine i proljev kod privikavanja na lokalnu hranu, ali najčešće prolazi kroz dan ili dva bez posljedica.

Indonezija je jedna od zemalja s nultom tolerancijom i ogromnim kaznama za drogu, od višegodišnjih zatvorskih kazni čak i za male količine do smrtne kazne za veće. Bali je uvijek bio liberalniji od ostatka države, ali svejedno su vlasti po ovom pitanju striktne. Donedavno su autohtone halucinogene gljive bile legalne, ali i sada ih se može naći (najčešće kao shakeovi) polu-legalno u barovima (pogotovo na Gili otočićima koji imaju određenu autonomiju).

Na Baliju su se 2002. i 2005. desili teroristički bombaški napadi u kojima je poginulo preko 200 ljudi i nakon kojih je turizam na Baliju doživio velik pad. Ali nakon toga nije bilo nikakvih sličnih slučajeva, turizam se postepeno oporavio i danas je Bali izuzetno siguran otok.


Budžet

Zbog ipak dugog putovanja i razlike u vremenskoj zoni, na Bali je prekratko ići na manje od 10-ak dana. A za takvo, "surfersko" putovanje bez pretjeranog luksuza, ali uz sav komfor i užitak koji Bali nudi, će vam trebati oko 1000 eura (pogotovo ako ne trebate iznajmiti ili kupiti dasku). Dolazak na Bali (nekoliko letova) je uz fleksibilnost oko datuma oko 600-800 eura. Smještaj može varirati od ispod 10€/noć u jednostavnim surf hostelima preko 15-25€ za lijepe vile i resorte (ako nisu na skupim lokacijama), dok su cijene u najekskluzivnijim resortima s 5 zvjezdica i po više stotina eura za noć. 

Za tri odlična obroka s pićem u restoranima i warungima ćete potrošiti 15-30€ dnevno, i to bez posebne brige oko cijene svakog jela. Najam skutera i benzin ili pokoja vožnja taksijem i izlet će za 10-ak dana biti oko 50-70€. Još 50-150€ za "džeparac" i suvenire i to je to. 

Kao i kod ostalih destinacija u jugoistočnoj Aziji, avionska karta je najskuplja stavka u trošku i zato je "isplativije" ostati duže, i po nekoliko tjedana. Pogotovo jer već nakon nekoliko dana znate gdje i kako uštedjeti.


Zaključak

Bali je već godinama jedna od "destinacija iz snova" za surfere - i to s razlogom!

Jedinstven je to spoj predivne prirode, prijateljske kulture i odličnih valova, s ipak dobrom infrastrukturom i bogatom ponudom smještaja i hrane. Iako ima nekoliko preizgrađenih i "upropaštenih" dijelova, većina otoka je i dalje predivna, s netaknutom prirodom malo dalje od svakog turističkog centra. 

Zbog svih tih razloga je Bali vjerojatno i najbolja destinacija za surfere koji se odluče na avanturu van Europe!